Proměna tváře města Pelhřimova v 2. polovině 19. století a na počátku 20. století - Tomšů, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná práce se zaměřila na urbanistický vývoj Pelhřimova přelomu 19. a 20. století. Snaží se na příkladu jednoho města ukázat obecně proces urbanizace. Všímá si hlavně vývoje estetického cítění obyvatel maloměsta a jejich přístupu k památkové péči. Hledá hybatele a iniciátory přestaveb ve městě. Z tohoto hlediska se zaměřila hlavně na pelhřimovský odbor Klubu Za starou Prahu. Jeho členové se na počátku 20. století stali v Pelhřimově poradním orgánem ve věcech přestaveb historického jádra města a zprostředkovali kontakt s pražskými architekty a historiky umění. Díky nim se ve městě realizovaly zajímavé projekty a Pelhřimov na chvíli vystoupil z prostředí maloměstské kultury. Nejvýraznější byla spolupráce s architektem Pavlem Janákem a historikem Zdeňkem Wirthem. Prosazování novodobých uměleckých tendencí ale naráželo na protesty stále konzervativních obyvatel.
The change of face of the town Pelhrimov during second half of 19th century and the early 20th century
Keywords: Pelhřimov; Pavel Janák; Zdeněk Wirth; Karel Polesný; Klub Za starou Prahu; architektura; Pelhrimov; Pavel Janak; Zdenek Wirth; Karel Polesny; Club Za starou Prahu; architecture