Legální drogy a jejich užívání u studentů na středních školách v okrese Tábor - Peclová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2010)
Legální drogy a jejich užívání u studentů na středních školách v okrese Tábor Drogy jsou v současnosti velkým celosvětovým problémem, který se dotýká každého z nás. Česká republika se řadí mezi země se zvyšujícím se trendem nadměrného pití alkoholu. Jeho konzumace je v naší společnosti naprosto normálním a tolerovaným jevem, stejně jako kouření tabákových výrobků či nadužívání léků bez lékařského přepisu. Alkohol a cigarety jsou nejen povoleny zákonem, ale jejich konzumace se nabízí prakticky na každém kroku. K období dospívání patří experimentování. Legální drogy se řadí k prvním experimentům dospívajících a z tohoto důvodu se má bakalářská práce zaměřuje právě na užívání alkoholu, tabáku, kofeinu a léků. V teoretické části jsou shrnuty poznatky o jednotlivých legálních drogách (alkohol, tabák, kofein, léky) a dále je rozebírána jejich problematika. Cílem mé bakalářské práce bylo zjistit užívání legálních drog na středních školách v okrese Tábor, který byl naplňován pomocí dílčích cílů a předem stanovených hypotéz Dále jsem zjišťovala první zkušenost s legálními drogami a v jakém množství je studenti středních škol užívají. Bakalářská práce současně prověřovala 7 předem stanovených hypotéz. Pro ověření stanovených hypotéz byl zvolen kvantitativní výzkum, metoda dotazování pomocí techniky dotazníků. Výzkumný soubor tvořilo 290 respondentů, z toho bylo 108 chlapců a 101 dívek. Předem bylo stanoveno 5 hypotéz. Hypotéza H1 předpokládala, že chlapci užívají alkohol častěji ve srovnání s děvčaty. Hypotéza H4 předpokládala, že chlapci v nižším věku užili tabákový výrobek než děvčata. Hypotéza H3 předpokládala, že užívání kofeinu je častější u děvčat než u chlapců. Hypotéza H4 předpokládala, že užívání léků je vyšší u děvčat než u chlapců. Hypotéza H7 předpokládala, častější středních odborných učilištích užívají alkohol častěji oproti jiným středním školám. Všechny tyto hypotézy byly potvrzeny. Tato bakalářská práce může sloužit široké laické i odborné veřejnosti v České republice ke zvýšení informovanosti o užívání legálních drog. Práce přinesla nová zjištění a zmapovala situaci v oblasti legálních drog u studentů středních škol v okrese Tábor. Může tak sloužit k provádění účinné prevence u této skupiny dospívajících.
Legal drugs and their use by students at secondary schools in the of Tábor district.
Keywords: alkohol; tabák; kofein; léky; mladistvý; alcohol; tabacco; caffeine; pharmaceuticals; youthful