Možnosti užití testu motoriky (MABC-2) u žáků s poruchou autistického spektra - Fuková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Hlavním cílem této práce je zjistit, zda je možné využít diagnostický nástroj zvaný Test motoriky pro děti MABC-2 pro zjištění motorické úrovně u osob s poruchami autistického spektra, a to konkrétně u skupiny dětí ve věku 7-10 let. Cílovou skupinou jsou tedy děti ve věku 7-10 let s diagnózou PAS. Vedlejším cílem je zjištění vhodného způsobu distribuce u této věkové skupiny. S tímto cílem se pojí také otázka, zda by případně bylo třeba zajistit určité modifikace testové baterie, díky kterým by se zvýšila kvalita výsledků u osob s poruchami autistického spektra. Případné modifikace mohou být předmětem dalších výzkumů. Teoretická část je věnována především poruchám autistického spektra a popisu jednotlivých typů, které pod tuto skupinu spadají. Dalším stěžejním tématem je popis hrubé a jemné motoriky a vývoj motoriky v souvislosti s věkem. V následující části je nejprve popis použité testové baterie MABC-2, dále také kapitola zaměřená na kvalitativní metodu výzkumu, konkrétně případovou studii, pomocí které byly získány potřebné informace. Praktická část je zaměřena na kazuistiky vybraných dětí spolu s přesným popisem testování. Z výzkumu vyplývá, že je možné u dětí s PAS, spadajících do věkové skupiny 7-10 let, užít diagnostický nástroj MABC-2. Je ovšem třeba zaměřit se na vhodný způsob distribuce, aby se u těchto dětí udržela dostatečná pozornost a určitá motivace.
Possibilities of Using the Motor Test (MABC - 2) in Students with Autistic Spectrum Disorder
Keywords: Test motoriky pro děti MABC-2; poruchy autistického spektra; motorika člověka; motorický vývoj; případová studie; Motor Test for children MABC-2; Autistic Spectre Disorder; motor skills of human; case study; motor skills development