Anatomické adaptace terestrických orchidejí na zastínění - Kempská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Orchideje Erythrodes nobilis, Macodes petola, Ludisia discolor, Erythrodes hirsura, Dosinia marmorata a Anoectochilus sp. patří mezi terestrické orchideje jihovýchodní Asie, které se přizpůsobily podmínkám podrostu tropického deštného pralesa. Tato diplomová práce se zabývá jejich anatomickými adaptacemi na zastínění. Hlavní pozornost je věnována anatomickým adaptacím a obsahu listových barviv (chlorofyl a, chlorofyl b, karotenoidy, anthokyany). Typickým rysem anatomické stavby listů studovaných druhů je jednovrstevná pokožka tvořená buňkami čočkovitého tvaru a svrchní vrstva mezofylu s anatomickými znaky palisádového parenchymu, a s vysokým obsahem chlorofylu.
Anatomical adaptations of terrestrial orchids to shading
Keywords: Erythrodes nobilis; Macodes petola; Ludisia discolor; Erythrodes hirsura; Dosinia marmorata; Anoectochilus sp.; anatomické adaptace; Erythrodes nobilis; Macodes petola; Ludisia discolor; Erythrodes hirsura; Dosinia marmorata; Anoectochilus sp.; anatomical adaptations