My přežili! My svědčíme! Reflexe koncentračních táborů z pohledu odborné literatury a pamětí dobových svědků - Barošová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
První část této práce tvoří seznámení se základními informacemi o koncentračních táborech, jejich vývoj, prostředí v jakém uvěznění žili, s jakými problémy se museli potýkat během jejich pobytu v koncentračním táboře, jejich rozdělení, psychologický nástin jednání, jak uvězněných, tak i pachatelů. V první části dále popisuji obraz doby od Mnichova do osvobození a vnímání okupace českým obyvatelstvem. Druhá část je tvořena vzpomínkami pamětníků v původním znění bez úprav. A to z důvodu, že každý osud, každé svědectví je zcela jedinečné a dává nahlédnout do způsobu života a pocitů, které se liší příběh od příběhu. Upravením textu vzpomínek bych nedosáhla stejně silného působení, jako v případě originálního textu pamětníků. V závěru dávám nahlédnout nejen do vzpomínek živých, ale zveřejňuji i korespondenci, tzv. motáky, které byly odesílány jednou z mnoha obětí nacistického teroru.
We Survived! We Testify! The Reflection of Concentration Camps from the View of Professional Literature and Memories of the Eyewitnesses