Rozbor počtu usmrcených a zraněných osob při požárech od roku 2001 v ČR - Eretová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo porovnat dle stanovených kritérií počet usmrcených a zraněných osob při požárech od roku 2001 v České republice a dále navrhnout opatření ke snížení počtu usmrcených a zraněných osob. Mezi stanovená kritéria patřilo porovnání na základě věku, příčiny vzniku požáru, odvětví vzniku požáru a jednotlivých krajů České republiky. Byl také proveden přepočet počtu usmrcených a zraněných osob na 100 000 obyvatel. K získání dat byl zvolen kvalitativní výzkum, při kterém byla čerpána data z jednotlivých statistických ročenek Hasičského záchranného sboru České republiky, která byla následně analyzována. Výzkumná otázka byla formulována jako: ,,Je počet usmrcených a zraněných osob při požárech v České republice během let 2001 až 2016 klesající?" Při výzkumu bylo zjištěno, že ačkoliv během sledovaného období výrazně klesl počet požárů, počet usmrcených osob klesl jen mírně a počet zraněných osob naopak výrazně vzrostl. Dále bylo při výzkumu zjištěno, že nejtragičtější následky mají požáry v domácnostech, které jsou často zapříčiněny nedbalostí. Byla tak navržena opatření, kterými by bylo možno snížit počet usmrcených a zraněných osob při požárech. Výsledky z této bakalářské práci mohou posloužit pro preventivně výchovnou činnost obyvatelstva s cílem snížit počet usmrcených a zraněných osob při požárech, a proto budou nabídnuty MV - generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky k dalšímu využití.
Analysis of the number of killed and injured persons by fires since 2001 in the Czech Republic
Keywords: hoření; požár; usmrcená osoba; zraněná osoba; analýza; burning; fire; killed person; injured person; analysis