Moderní nedrogové závislosti - Čáslavová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce má charakter teoreticko-empirický. Zaměřuje se na moderní nedrogové závislosti, které se zatím mezi závislosti podle Mezinárodní klasifikace nemocí neřadí, avšak svými projevy a společnými znaky s již uznanými závislostmi prokazují, že bychom je závislostmi skutečně nazývat mohli. První teoretická část práce se soustřeďuje především na vymezení těchto závislostí, jejich typické projevy, zabývá se též prevencí a v neposlední řadě jejich léčbou. Druhá praktická část obsahuje zpracované tabulkové údaje, které vzešly z výsledků průzkumu, jenž byl prováděn dotazníkovou metodou. Jeden dotazník je určen dospělým, druhý dětem a dospívajícím. Oba jsou zaměřeny na zjištění případného výskytu moderních závislostí v dnešní populaci. Praktická část dále obsahuje test, kterým bylo potvrzeno či vyvráceno podezření na workoholismus u dvou vybraných osob. Poslední přílohová část práce obsahuje veškeré již zmíněné dotazníky a případovou studii osoby vyléčené ze závislosti na hracích automatech. V přílohách jsou též doplňující grafy k praktické části práce, seznam některých léčeben, kde se jednotlivé závislosti dají léčit, a kontakty na různá pracoviště, kde je možné vyhledat pomoc či radu.
Modern nondrug addictions
Keywords: nedrogové závislosti; gambling; závislost na počítači; závislost na televizi; závislost na mobilním telefonu; workoholismus; anorexie; bulimie; závislost na sportu; závislost na sexu; shopaholismus; prevence nedrogových závislostí; léčba nedrogových závislostí; nondrug addictions; gambling; addiction on computer; addiction on television; addiction on mobile phone; workaholism; anorexia; bulimy; addiction on sport; addiction on sex; shopaholism; prevention nondrug addictions; therapy nondrug addictions