Organické chemikálie z biomasy - Pomijová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou biotechnologie využití biomasy z pohledu použití biomasy jako vstupní suroviny pro výrobu aplikací pro chemický, potravinářský a energetický průmysl. Od stručného přehledu několika nejzákladnějších, ale také nejdůležitějších, produktů, přes popis lignocelulózové rafinerie, jejích technologií a výhod i nevýhod až po biopaliva třetí generace představuje tato práce shrnutí poznatků českých i zahraničních odborníků za posledních několik let. Součástí této práce jsou nejenom příklady již fungujících technologií a aplikací, ale i návrhy, které ještě bohužel nebyly uvedeny v praxi, stejně jako různé problémy, které s sebou nese snaha nahradit konvenční technologie, především petrochemické, technologiemi novými.
Organic chemicals from biomass
Keywords: biopaliva; furfural; pyrolýza; zplyňování; biofuels; furfural; pyrolysis; gasification