Původci střevních infekcí u dětí a jejich kultivace, diagnostika - Petrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se týká střevních infekcí u dětí včetně kultivace a diagnostiky patogenů. Pozornost byla zaměřena na dětskou populaci ve věku do 15 let. Praktickou část jsem prováděla a data získala v laboratoři LABOMA, mikrobiologická laboratoř s.r.o. Biologickým materiálem byl výtěr z recta nemocného dítěte. V teoretické části práce jsem věnovala pozornost nejčastějším střevním agens. Z bakteriálních původců se jedná o zástupce z čeledi Enterobacteriaceae. Protože však tyto patogeny způsobují i jiná onemocnění než střevní, je práce zaměřená na druhy Salmonella enterica, Shigella sp., Escherichia coli a Yersinia enterocolitica. Mezi zmiňované virové patogeny patří rotaviry a adenoviry. Cílem této práce je zhodnocení pracovního postupu z důvodu co nejrychlejšího a nejpřesnějšího zjištění etiologického agens příslušného chorobného stavu, v tomto případě průjmového onemocnění. Dále pak statistické vyhodnocení dat z hlediska výskytu střevních patogenů (bakterií i virů) u dětí za loňský rok, tzn. 2008. Při identifikaci všech agens jsem použila dostupné diagnostické metody prováděné v rutinní mikrobiologické praxi. U bakteriálních původců to byla kultivace, isolace, serotypizace a konečná biochemická identifikace (biochemická řada), u virových pak určení antigenu ve stolici na základě komerčně vyráběných testů. V biologickém materiálu jsem prokázala většinu zmiňovaných bakterií a virů. Zjistila jsem, že pro odhalení záměny bakterie Salmonella enterica serotyp Enteritidis nestačí spoléhat pouze na isolaci a serotypizaci. Směrodatné a určující je stanovení fenotypických vlastností biochemickou řadou. Statisticky jsem vyhodnotila výskyt většiny agens u cílové populace. Z grafu je patrné, že u bakterie Salmonella enterica výrazně převažuje serotyp Enteritidis.Ze studie vyplývá zejména skutečnost, že pokud má být správně identifikován mikroorganismus, je nutné postupovat podle nejvhodnějších dostupných diagnostických metod, čímž se eliminuje riziko záměny zmiňovaných agens.
Etiological agents of enteric infections in children, their detection and identification in microbiological laboratory
Keywords: idnetifikace; Enterobacteriaceae; střevní infekce; Salmonella Enteritidis; salmonelosa; identification; Enterobacteriaceae; enteric infection; Salmonella Enteritidis; salmonelosis