Saturace psychosociálních potřeb u pacientů hospitalizovaných na chirurgických oddělení - Kohoutová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2022)
Podle holistického přístupu, by se ošetřovatelský tým měl soustředit na celou bio-psycho-sociální složku nemocného a nejenom na saturování fyziologických potřeb. Diplomová práce se zabývá problematikou naplňování psychosociálních potřeb u pacientů hospitalizovaných na chirurgických oddělení. Základ péče o pacienty tvoří ošetřovatelský proces, který umožňuje všeobecným sestrám získávat důležité informace o pacientech a zdokonalovat ošetřovatelskou péči. V teoretické části diplomové práce jsou popsány základy oboru chirurgie a jsou zde specifikovány psychosociální potřeby. V praktické části je prezentována metodika a výsledky výzkumného šetření. Cílem práce bylo zhodnotit saturaci psychosociálních potřeb u pacientů hospitalizovaných na chirurgickém oddělení. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jakou roli v saturaci psychosociálních potřeb hraje pacient, jeho rodina a ošetřující personál. Jaké faktory ovlivňují saturaci potřeb pacienta hospitalizovaného na chirurgickém oddělení. K dosažení cíle byla aplikována metoda kvalitativního výzkumu s využitím polostrukturovaného rozhovoru. Z výzkumu vyplynulo, že se pacienti ve většině případů obávají operačního výkonu a je tedy narušena jejich potřeba bezpečí a jistoty. Tuto skutečnost může ovlivnit ošetřující personál, který podá pacientům komplexní informace o onemocnění. Seznámí pacienty s prostředím, průběhem výkonu, pooperační péčí a následnou rekonvalescencí. Dále je důležité chování, podpora a vstřícný přístup personálu, který může pomoci k saturování dalších potřeb. Zdravotnický personál přispívá také k podpoře uspokojení potřeby uznání a úcty především svým přístupem a respektováním pacientovi intimity a soukromí. Potřeba lásky a sounáležitosti je saturována dobře fungující rodinou, která formuje sebeúctu a motivuje svého člena, zajišťuje podporu, ekonomické zabezpečení, ochranu a saturuje sociální potřeby. Motivace vede pacienta k saturování potřeby seberealizace a dává mu sílu překonat překážky. Bolest provází každé onemocnění a narušuje saturaci dalších potřeb, proto je nutné bolest minimalizovat. Oblast saturace spirituálních potřeb je stále vnímána jako citlivé téma. Každý pacient je jedinečný, má odlišné potřeby, a proto by se ke každému mělo přistupovat individuálně s ohledem na identifikování a saturování jeho specifických potřeb.
Saturation of psychosocial needs of patients hospitalized in surgical wards
Keywords: Motivace; chirurgická péče; ošetřovatelská péče; pacient; psychosociální potřeby; saturace potřeb; Motivation; nursing care; patient; psychosocial needs; saturation of needs; surgical care