Svalové dysbalance u pravidelných návštěvníků fitness ve věku 18 až 25 let - Průdková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se soustředí problematiku svalové dysbalance u pravidelných návštěvníků fitness ve věku 18 až 25 let. Svalové dysbalance u návštěvníků fitness mohou vznikat na základě nerovnováhy při cvičení. V dnešní době se stále více dbá na fyzický vzhled a pro některé mladé lidi jsou tyto hodnoty prioritní, bohužel se při cvičení zaměřují často pouze na jednu oblast. První část mé práce se zabývá pojmem fitness s dnešním pohledem mladých na toto cvičení. Dále obsahuje kineziologii páteře, vymezení pojmu postura a problematiku svalových dysbalancí. Následně jsou zde informace o vyšetření a terapii. Cílem práce bylo zjistit existenci svalových dysbalancí u kulturistů. Dalším cílem bylo vytvořit cvičební jednotku a díky ní následně odstranit tyto svalové nerovnosti. Metodou volby byl pro praktickou část kvalitativní výzkum. Výzkum se zabýval pravidelnými návštěvníky fitness centra Pouzar v Českých Budějovicích. Celkově se zúčastnilo 6 respondentů. Shromáždění dat bylo formou sepsáním anamnézy a kineziologického rozboru před terapií. Dále byli respondenti rozděleni na dvě poloviny, kdy jedna polovina obdržela mojí nastavenou cvičební jednotku a druhá ne. Časový úsek testovaného souboru byl přibližně dva měsíce. Poté byly skupiny znovu kineziologicky vyšetřeny a porovnány, zda došlo k posunu. U první skupiny došlo ke zmírnění svalových dysbalancí oproti druhé skupině. Tato bakalářská práce může být použita pro odbornou i laickou veřejnost. Konkrétně rozšířit náhled na cvičení fitness a prevenci před svalovými dysbalancemi, které vznikají či se zvýrazňují při špatných návycích ve cvičení.
Muscle imbalances on people visiting fitness facilities in the age of 18 to 25
Keywords: svalová dysbalance; fitness; hluboký stabilizační systém; horní zkřížený syndrom; dolní zkřížený syndrom; vrstvový syndrom; muscle imbalance; fitness; deep stabilising system; upper crossed syndrome; lower crossed syndrome; layer syndrome