Informace v sociální síti pro občany ohrožené sociální exkluzí - Fichtnerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Výzkum mé bakalářské práce byl zaměřen na problematiku, jak mnoho jsou informace potřebné a zajímavé pro lidi ohrožené sociální exkluzí, zda se k nim řádně dostávají a jestli mají správnou formu. V sociální oblasti jsou spousty informací a jsou velmi důležité pro nás pro všechny. Z dotazníků, které jsem dávala lidem v azylovém Domě sv. Pavla a na ulicích Českých Budějovic, jsem obdržela mnohé odpovědi významné pro poznání naší komunity a pro mou práci s veřejností u Městské charity České Budějovice (charitativní nezisková organizace). V teoretické části své práce jsem popsala obecné případy a specifické problémy spojené s životem vyloučených občanů, zvláště jejich těžkosti se zaměstnáním, zdravotním stavem, problémy s informacemi a komunikačními bariérami u organizací a institucí, příklady z jejich vyloučeného či bezdomoveckého života, možnosti jak se navrátit do běžného života. Ve vztahu k sociálním službám jsem uvedla některou základní legislativu. V praktické části jsem se zaměřila na otázku předávání a upřednostňované formy informací mezi nimi. Odpovědi, které jsem dostala, mě přivedli k několika zlepšením i v mé práci (např. lepší značení k azylovému domu od nádraží, mapy na webových stránkách s vyznačením cesty a autobusové zastávky, více brožurek s informacemi na nádraží). Dozvěděla jsem se, že lidé bez domova by velmi rádi získávali znalosti na poli informačních technologií a doporučila jsem pro ně kurzy Internetu. Uvědomila jsem si, že všichni lidé, kteří žijí na ulici, se o informace zajímají a nejpodstatnější způsob, jak jim informace poskytovat, je terénní práce.
Information in the social sphere for the citizens jeopardized by a social exclusion
Keywords: Azylový dům; bezdomovci; hmotná nouze/absolutní chudoba; informace; nezaměstnanost; sociální pomoc; sociální vyloučení; terénní práce; záchranná sociální síť.; homeless; information; poverty; sanctuary house; social exclusion; social help; social rescue network; streetwork; unemployment.