Ošetřovatelská péče o ženy s vícečetným těhotenstvím - Linhartová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt V současné době je vznik vícečetného těhotenství většinou spojený s metodami umělého oplodnění, které s sebou mnohdy přináší i mnoho dalších komplikací. Vícečetné těhotenství vyžaduje zvýšenou pozornost, péči porodníka i porodní asistentky a protože se ošetřovatelská péče o tyto ženy neustále vyvíjí současně s novými poznatky, je potřeba poskytovat kvalitní péči, kterou zabezpečuje především vzdělaná porodní asistentka. Vícečetné těhotenství je stav, při kterém dochází v děloze k vývoji více než jednoho plodu. Rozeznáváme nejčastěji dvojčata (gemini), trojčata (trigemini) a čtyřčata (quadrigemini). Vícečetné těhotenství klade zvýšenou zátěž na organismus ženy po celou dobu trvání těhotenství. Pokud hovoříme o vícečetném těhotenství, měli bychom počítat i se vznikem mnohých komplikací, jako jsou například předčasné porody, insuficience placenty a nebo vznik těhotenských gestóz. Proto je u žen s vícečetným těhotenstvím velmi důležitá včasná a pravidelná prenatální péče. Abychom zjistili, zda je ošetřovatelská péče o ženy s vícečetným těhotenstvím prováděna podle daných ošetřovatelských standardů, zvolili jsme kvantitativní výzkum a použili formu dotazníku. Celkem bylo 27 otázek otevřených, polootevřených i uzavřených a porodní asistentky měly možnost odpovědi zaškrtnout nebo doplnit. Z plně vyplněných dotazníků, které byly rozdány v Nemocnici České Budějovice, a.s., v Nemocnici Nymburk, s.r.o. a v Nemocnici Český Krumlov, s.r.o. bylo například zjištěno, že ošetřovatelská péče, jako je například měření krevního tlaku, měření pulsu, vážení těhotných žen, poslech ozev plodů je ve 100 % plněna. Dále bylo zjištěno, že ošetřovatelské standardy jsou používány z 83 %, a že ultrazvukové vyšetření u plodů je ve 100 % prováděno dle doporučení České gynekologicko-porodnické společnosti. Zajímavostí je určitě to, že porodní asistentky považují náročnost v péči o vícečetnou graviditu ve srovnání s péči o jiné těhotné ženy s rizikovým těhotenstvím ve 43 % a 57 % porodních asistentek tvrdí, že péče o ženy s vícečetným těhotenstvím není náročnější. Z výzkumu můžeme vidět, že ošetřovatelská péče o ženy s vícečetným těhotenstvím odpovídá ošetřovatelským standardům, což potvrzuje pracovní hypotézu a zároveň byl splněn i cíl práce, který byl zaměřen na provádění ošetřovatelské péče podle ošetřovatelských standardů.
Nursing care about women with multiple pregnancy
Keywords: gemini; IVF; prenatální péče; prematurita; císařský řez; Twins; In vitro fertilisation; Antenatal care; premature labour; caesarean operation