Optimální rozmístění fotopastí pro sledování chování vydry v okolí rybníka - Zvonař, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá optimálním rozmístěním fotopastí při monitoringu Vydry říční. V literárním přehledu se zaměřuji především na bližší popsání vydry a jejího výskytu, další témata jsou fotopasti, jejich druhy, správné použití a manipulace s nimi. Součástí jsou i kapitoly o dosavadním monitoringu vyder, sčítání populace vyder, pobytových znacích či ekonomické náročnosti této metody monitoringu. Praktická část popisuje metodiku provedeného experimentu na Zámeckém rybníku, informace o použitých fotopastech a jejich montáži na sledovaném území. Tato práce může být brána jako podklad pro zahájení nového typu monitoringu vyder za pomocí fotopastí.
Optimal distribution of photo traps for monitoring the behavior of the otter around the pond
Keywords: fotopasti; monitoring vyder; pobytové znaky; sčítání vyder; Zámecký rybník; photo traps; otter monitoring; residence signs; otter census; Zámecký pond