Recepce Kafkova díla v Čechách v letech 1913-1968 - Mužáková, Simona (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem bakalářské práce bude postižení dobového kritického a čtenářského ohlasu díla Franze Kafky v českém prostředí v letech 1913-1968. Úvodní část bude věnována seznámení s několika reflexemi, které česká literární společnost zaujala ke Kafkově umělecké tvorbě za jeho života. Recepce bude pokračovat chronologicky k zájmu o autora po jeho smrti, přičemž gró bude představovat období v 50. a 60. let 20. století. Bakalářská práce tak bude sledovat linie recepce, v rámci nichž byl Franz Kafka interpretován jako jeden z představitelů expresionismu, inspirativních zdrojů surrealismu, ale i dadaismu, existencialismu nebo absurdního dramatu. Značný prostor bude věnován liblické konferenci v roce 1963 a polemikám, které vyvolala. Práce se tedy bude zabývat také obecnějším tématem interpretace a zařazení Franze Kafky do různých kontextů (dobových, literárních, sociálních, filosofických, estetických).
The reception of Kafka's work in the Czech lands between 1913 and 1968
Keywords: Franz Kafka; recepce; interpretace; dějiny; krize řeči; diskontinuita; kulturní politika; Franz Kafka; reception; interpretation; history; the crisis of speech; discontinuity; cultural policy