Analýza organických kyselin novým postupem extrakční derivatizace v krevní plasmě a séru technikou GC/MS - Jahodová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce byla zpracována na téma ''Analýza organických kyselin novým postupem extrakční derivatizace v krevní plasmě a séru technikou GC/MS''. Cílem této práce bylo vypracování metody pro rychlé stanovení organických kyselin novým postupem extrakční derivatizace, identifikovat a stanovit organické kyseliny v tělních tekutinách, porovnat jejich zastoupení a vyhodnotit možnosti uplatnění metody v klinické diagnostice. Tělní tekutiny obsahují stovky organických kyselin, které spoluvytvářejí klinický obraz o zdravotním stavu pacienta. Současný výzkum se zaměřuje na zavedení metod umožňujících komplexní, metabolomickou analýzu těchto diagnosticky významných metabolitů. Pro separaci, stanovení a identifikaci organických kyselin ve složitých biologických matricích se v současné době analytikovi nabízí velký počet metod a několik účinných analytických separačních technik. V první, teoretické části bakalářské práce, jsou shrnuty poznatky o vlastnostech organických kyselin a možnostech jejich stanovení. V praktické části byla vypracována metoda pro rychlé stanovení organických kyselin v tělních tekutinách pomocí GC/MS. Pomocí této techniky lze analyzovat velké množství organických kyselin v minimálním objemu tělní tekutiny. Byla provedena derivatizace souboru několika desítek organických kyselin ethylchlormravenčanem ve vodném médiu. Reakce probíhá rychle a za laboratorní teploty. Použitelnost vypracované metody byla ověřena na analýze organických kyselin v biologických vzorcích. Ve vzorcích krevního séra a plasmy byly pomocí použité metody, retenčních dat a EI hmotnostních spekter identifikovány desítky organických kyselin. Pokusy provedené v této práci prokázaly, že derivatizace pomocí chlormravenčanů ve vodném prostředí je poměrně jednoduchou, rychlou a slibnou metodou pro analýzu organických kyselin. Pro možné uplatnění metodiky v klinické diagnostice je nezbytný další experimentální výzkum, aby bylo možno vymezit přednosti a omezení tohoto nového metodického přístupu.
Analysis of organic acids by a novel procedure of extractive derivatization in human plasma and serum by GC/MS
Keywords: chromatogram; derivatizace; hmotnostní spektrometrie; organické kyseliny; plynová chromatografie; chromatogram; derivatization; mass spectrometry; organic acids; gas chromatography