Využití komiksových zpracování literárních textů ve výuce literární výchovy na 2.st. ZŠ - Nováková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou využití komiksových zpracování v hodinách literární výchovy na druhém stupni základních škol. Teoretická část vymezuje základní pojmy z oblasti literární výchovy, teorie komiksu, teorie adaptace a efektivního vyučování. V rámci praktické části byla vytvořena sada čtyř výukových scénářů využívající komiksová zpracování klasických děl české a světové literatury a akcentující moderní pojetí výuky literární výchovy v souladu s požadavky na vzdělání stanovenými RVP pro základní vzdělávání. Jejich cílem je podporovat zejména rozvoj čtenářské gramotnosti a komunikační kompetence. Tyto výukové scénáře jsou určeny posluchačům vysokých škol, především v rámci didaktiky českého jazyka a literatury, začínajícím pedagogům, ale i pedagogům zkušeným. Kvalita vyučovacích scénářů byla ověřena v praxi.
Comics in the Czech Literature Education on secondary school
Keywords: didaktika českého jazyka a literatury; komiks; adaptace; komiksové zpracování literárního textu; efektivní vyučování; moderní vyučování; výukový scénář; didactics of the Czech language and literature; comic; adaptation; the comic processing of a literary text; effective teaching; up-to-date education; educational script