Stres u generace Z - Dvořáková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Téma této bakalářské práce Stres u generace Z jsem si vybrala z několika důvodů. Prvním z nich je vlastní zkušenost, protože se se stresem setkávám velmi často několik let. Dalším důvodem je názor a pohled na stres u osob, kteří patří do generace Z. Zajímalo mě, jak stres vnímají, jak na něj nahlíží a jak s ním pracují. V této práci byly stanovy hlavní cíle a několik dílčích cílů. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou nejčastější stresové situace a co ovlivňuje podle generace Z prožívá stresu. Dílčí cíle mají zjistit, jak generace Z nahlíží na stres a jaké jsou copingové strategie při zvládání stresu. Tato práce se rozděluje na teoretickou a praktickou část. Teoretická část práce se zabývá především základními pojmy jako stres, formy stresu, copingové strategie a generací Z. V praktické části byly vymezeny výzkumné otázky, které se zabývají tím, jaké jsou nejčastější stresové situace podle generace Z, co ovlivňuje prožívání stresu podle generace Z, jaké zná generace Z copingové strategie a jaké formy stresu se objevují u generace Z. Bakalářská práce byla zpracována kvalitativní výzkumnou strategií. Metodou výzkumu bylo dotazování a technikou polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor byl získán pomocí metody sněhové koule. Data byla zpracována pomocí otevřeného kódování. Ze získaných dat bylo zjištěno, jak generace Z vnímá stres, faktory ovlivňující generaci Z, projevy stresu, využívané copingové strategie a znalost forem stresu. Přínosem bakalářské práce Stres u generace Z může být objasnění ve společnosti, že stres se v dnešní době objevuje i u mladší generace. Dále nám bakalářská práce pomůže zjistit, jak generace Z vnímá stres.
Stress in Generation Z
Keywords: Stres; generace Z; copingové strategie; stresory; Stress; Generation Z; coping strategies; stressors