Křečové stavy v přednemocniční neodkladné péči - Jašková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce na téma: "Křečové stavy v přednemocniční neodkladné péči" je rozdělena na dvě části. Teoretickou část a část výzkumnou. Teoretická část je zpočátku věnována obecnému popisu křečových stavů a jejich průběhu. Následně jsou křečové stavy rozděleny podle charakteristiky průběhu křečí, podle rozsahu záchvatu a podle příčiny vzniku křečových stavů. Přehled vybraných stavů, vyvolávající křečovou aktivitu, je uveden v podkapitolách. Nejvíce prostoru je věnováno epilepsii, statu epilepticu, febrilním křečím a eklampsii. Pro výzkumnou část byl stanoven Cíl 1: Zmapovat úroveň teoretických vědomostí zdravotnických záchranářů v souvislosti s poskytováním přednemocniční neodkladné péče u křečových stavů. Na podkladě tohoto cíle byly určeny dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1 zní: Jakým způsobem postupují z pohledu diferenciální diagnostiky zdravotničtí záchranáři při péči o pacienta s křečovým stavem? Výzkumná otázka 2 zní: Jakým způsobem postupují z pohledu terapie zdravotničtí záchranáři při péči o pacienta s křečovým stavem? K získání potřebných dat byla použita metoda kvalitativního výzkumu formou polostrukturovaných rozhovorů s 6 zdravotnickými záchranáři vykonávajícími svou profesi u Zdravotnické záchranné služby v Táboře a v Českých Budějovicích. Participanti odpovídali na 12 otázek a s jejich souhlasem byly pořizovány audiozáznamy na diktafon. Získaná data byla rozdělena do 10 kategorií. Výzkumné šetření poukázalo na nedostatečnou znalost zdravotnických záchranářů ohledně problematiky křečových stavů v přednemocniční neodkladné péči. Vzhledem k tomu, že jsou patřičné znalosti a dovednosti zdravotnických záchranářů nutné, považuji za potřebné jejich periodické prověřování.
Seizures in the prehospital emergency care
Keywords: Křečové stavy; epilepsie; febrilní křeče; eklampsie; zdravotnický záchranář; Spasmodic states; epilepsy; febrile convulsions; eclampsia; paramedic