Postavení insolvenčního správce v insolvenčním řízení - Jungvirtová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce je analýza postavení insolvenčního správce v insolvenčním řízení. Účelem diplomové práce je popsat právní úpravu ovlivňující jeho náplň činnosti a práva a povinnosti související s výkonem této funkce. Následně se práce zaměřuje na dopad právní úpravy do aplikační praxe. Teoretická část práce popisuje insolvenční řízení a jeho průběh od historie až po současnou dobu. V této části jsou popisována práva a povinnosti, které musí insolvenční správci při své práci respektovat. Také jsou zde nastíněny podmínky pro výkon této činnosti. V praktické části práce jsou analyzovány konkrétní případy z praxe. Je zde nastíněn postup insolvenčních správců při řešení zvláštních situací, které mohou během insolvenčního řízení nastat. Postupy správců jsou následně srovnány s tím, jak by měli postupovat dle právní úpravy a v každém z případů je správci uděleno hodnocení. Na základě této analýzy je v závěru práce provedeno vyhodnocení daného šetření a v návaznosti na to jsou zde uvedeny návrhy pro doplnění právní úpravy.
The role of an insolvency administrator in insolvency proceedings
Keywords: insolvenční správce; úpadek; dlužník; věřitel; insolvency administrator; bankruptcy; debtor; creditor