Fyzioterapie orofaciálních dysfunkcí u pacientů po cévní mozkové příhodě - Klouparová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem mé bakalářské práce je " Fyzioterapie orofaciální dysfunkce u pacientů po cévní mozkové příhodě." Cévní mozková příhoda je neurologické onemocnění, při kterém vzniká porucha jednotlivých částí mozku s danými specifickými příznaky. S problematikou tohoto onemocnění se setkává více a více populace, ale i přes informovanost o rizikových faktorech se nedaří její výskyt snížit. Závěrečná práce má za úkol zmapovat danou problematiku cévní mozkové příhody, následky onemocnění orofaciální oblasti a její případnou dysfunkci. Dále také navrhnout, zrealizovat a vyhodnotit použité fyzioterapeutické postupy u dvou probandů. Teoretická část se zabývá specifickými projevy cévní mozkové příhody dle postižené části mozku, popisem orofaciální oblasti a její případné dysfunkce, kdy může dojít ke ztrátě mimiky, řeči nebo poruše polykání. Poslední kapitola uvádí přehled terapie dané problematiky z pohledu fyzioterapeuta, ergoterapeuta a logopeda. V praktické části byly využity přístupy kvalitativního výzkumu, který zahrnoval kineziologické a neurologické rozbory dvou pacientů po ischemické cévní mozkové příhodě s parézou n. facialis. Díky rozborům byly sestaveny individuální krátkodobé a následně dlouhodobé rehabilitační plány pro jednotlivé probandy od akutní fáze cévní mozkové příhody. Fyzioterapie u těchto hospitalizovaných jedinců probíhala po dobu dvou týdnů na Jednotce intenzivní péče (JIP), Neurologickém oddělení a Rehabilitačním oddělení v Krajské nemocnici Tomáše Bati a.s. ve Zlíně.
Physiotherapy of patients after cerebral stroke orofacial dysfunction
Keywords: cévní mozková příhoda; orofaciální oblast; fyzioterapie; cerebral stroke; orofacial dysfunction; physiotherapy