Zajištění bezpečnosti na základních/ středních školách v Ústí nad Labem - Gruntová, Petra (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem této diplomové práce je "Zajištění bezpečnosti na základních a středních školách v Ústí nad Labem". Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá kapitolami bezpečnost a ochrana zdraví na školách, vzdělání a vzdělávání, vybraná infekční onemocnění, hygienická opatřeními na školách a ochranné pomůcky. Výzkumná část byla zpracována pomocí kvalitativního výzkumu. Cílem této diplomové práce je zhodnocení nezbytných opatření k zamezení šíření infekčních onemocnění ve vybraných základních a středních školách. Byly sestaveny čtyři následující výzkumné otázky: 1. Jak jsou na vybraných základních/středních školách řešena opatření k zamezení šíření infekčních nemocí? 2. Jak často se na základních/středních školách vyskytují infekční onemocnění a jaká je prevence jejich přenosu? 3. Jakým způsobem jsou děti informovány a poučeni o prevenci přenosu infekčních onemocněních? 4. Jaký je přístup pedagogů a dalšího personálu školy k zajištění bezpečnosti týkající se přenosu infekčních onemocnění? Sběr dat probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů, které byly realizovány s učiteli základních a středních škol. Výzkumný soubor se skládá z 20 probandů, jejichž výběr byl záměrný. Výzkum byl realizován během měsíců března a dubna roku 2022 a byl ukončen v době teoretického nasycení. Tématy rozhovorů byly: hygienická opatření, epidemie covid 19, informování žáků a studentů a prevence přenosu infekčních onemocnění. Celkem byly zpracovány čtyři hlavní kategorie, ze kterých vycházejí podkategorie a kódy. Z provedeného výzkumu bylo zjištěno, že nezbytná opatření na školách byla zajištěna, většinou dle opatření vlády. Opatření byla dostačující pro zamezení přenosu infekce.
Ensuring safety at primary / secondary schools in Ústí nad Labem
Keywords: Bezpečnost; infekční onemocnění; hygienická opatřením; epidemie; ochranná opatření; SWOT analýza; Safety; infectious diseases; hygienic restrictions; epidemic; protective restrictions; SWOT analyse