Suburbanizace v zázemí Českých Budějovic - severozápadní a severovýchodní sektor - Hána, Jonatan (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se věnuje suburbanizaci a suburbiím v bližším zázemí Českých Budějovic. Sleduje vývoj těchto suburbií v období socialistickém a v období post-socialistickém, přičemž jsou rozdělena na suburbia příměstské a venkovské krajiny, městečka a městyse aglomerace a vzdálená suburbia mimo aglomeraci. Detailnější pozornost je věnována severozápadnímu a severovýchodnímu sektoru zázemí. Analyzovány jsou statistické údaje o počtu bydlícího obyvatelstva mezi lety 1950 ? 2009, údaje o počtu trvale obydlených domů z jednotlivých etap výstavby zjištěné terénním průzkumem a statistické údaje o výstavbě bytů mezi lety 1997 ? 2009. Další část práce je zaměřena na vyhodnocení architektonických, urbanistických a územně plánovacích pozitiv, negativ a problémů spojených se suburbanizací v řešeném území na základě terénního průzkumu a dotazování starostů suburbánních obcí. Třetí část práce se věnuje zapojení suburbánních migrantů do života v suburbiích a suburbánních obcích. Potřebná data pro analýzy tohoto zapojení byla zjišťována dotazováním starostů. Součástí jsou tématické mapy se znázorněním analyzovaných údajů podle suburbií.
Suburbanization in the near hinterland of the city of České Budějovice - northwest and northeast sector
Keywords: České Budějovice; suburbanizace; suburbia; územní plánování; územní rozvoj; urban sprawl; České Budějovice; Suburbanization; Suburbs; Urban planning; Regional development; urban sprawl