Význam edukace a prevence úrazu u dětí při kontaktu se psem - Chlopčíková, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Disertační práce s názvem: "Význam edukace a prevence úrazu u dětí při kontaktu se psem" vznikla se záměrem poukázat nejen na aktuální stav znalostí a zkušeností dětí při kontaktu s nejoblíbenějším zvířecím společníkem - psem, ale především jako nový edukačně - preventivní koncept, který by měl pomoci snížit u dětské populace riziko vzniku negativních zkušeností (úrazů, napadení) se psy. Cílem disertační práce bylo zkvalitnit znalosti dětí o zodpovědném a bezpečném přístupu ke psům. Teoretická část práce poukazuje na komplexní význam vztahu dítěte a psa. Jednotlivé kapitoly popisují zásadní vliv psa na psychický, emocionální i sociální vývoj dítěte s důrazem na pochopení rozdílů humánně animální komunikace a rizik s ní spojených. Práce současně nastiňuje i problematiku úrazu a konfliktních situací způsobených psem u dítěte, díky neznalosti základních pravidel bezpečného přístupu ke zvířeti.V neposlední řadě pak zdůrazňuje význam primární prevence v dané problematice. Výsledky empirické části práce poukázaly na nejčastější rizikové faktory v chování dětí (příčiny a mechanismy), které mohou předcházet vzniku konfliktních situací. Na základě znepokojivých výsledků první etapy výzkumu byl vytvořen nový interaktivní edukačně preventivní program, vycházející ze zooterapie - metody canisterapie, techniky AAE (Animal Assisted Education - "vzdělávání za asistence zvířat"), kooperativní výuky a situačního učení. Pro zhodnocení efektivity preventivní aktivity byla vytvořena i zpětnovazebná kvantitativní studie, která prokázala zlepšení znalostí o bezpečném přístupu ke psům u žáků prvního stupně základních škol po absolvování preventivního programu.Úspěch praktické podoby preventivního programu ve vzdělávacích zařízeních následně podpořili vznik edukačního materiálu - pracovního sešitu pro děti. Pomůcku lze využít nejen jako didaktický materiál, ale především zdroj vizuálně zpracovaných informací a zásad pro bezkonfliktní soužití dítěte a psa. Disertační práce je uchopitelným materiálem nejen pro laickou veřejnost v rovině vzdělávací, ale i odbornou z hlediska praktikování canisterapie a prevence dětských úrazů.
Importance of education and prevention of child injury in contact with dog
Keywords: dítě; pes; úraz; rizikové faktory; edukace; preventivní program; child; dog; injury; risk factors; education; prevention program