Výskyt střevních parazitů u hovězího dobytka s různým způsobem chovu - Hladký, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce bylo ve vybraných chovech skotu stanovit prevalenci střevních parazitů a zjištěné hodnoty mezi sebou porovnat. Celkem bylo odebráno 250 vzorků ze třech chovů (88, 84 a 78). Chov 1 využíval vaznou stáj typu K 96 bez přístupu zvířat na pastvu, v Chovu 2 bylo užito kombiboxového ustájení s pastvou krav v období jejich stání na sucho a Chov 3 používal volnou stáj s přístupem na pastvu pro dojnice v laktaci. Práce se zaměřovala na dvě skupiny parazitů a to na rod Eimeria (celková prevalence byla 10 %) a čeleď Trichostrongylidae (13,6 %). Eimerie byly zastoupeny v jednotlivých chovech dle pořadí 7,9 %, 8,3 %, 16,7 %. Trichostrongylidae celkem 13,6 % a v chovech jednotlivě 1,1 %, 14,3%, a 24,4 %. V Chovu 2 byly nálezy rodu Trichuris a druhu Strongyloides papilosus, oba po jednom nálezu. V Chovu 3 byly dva nálezy bunostomózy. Intenzita infekce u všech nálezů byla jen velmi slabá. V práci též byl posuzován pomocí ?2 testu vliv jak celoživotní užitkovosti, tak i věku na parazitaci, ale vliv těchto jevů nebyl prokázán.
Occurence of intestinal parasites in various cattle herds
Keywords: Eimeria; Trichostrongylidae; skot; Eimeria; Trichostrongylidae; cattle