Vyšetřování HIV pozitivních pacientů na oddělení klinické biochemie a imunologie v Nemocnici Na Bulovce - Chudáčková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2017)
Hiv je virus lidské imunodeficience, který napadá buňky imunitního systému hostitele a snižuje tak schopnost imunitního systému adekvátně reagovat na přítomnost jiných infekčních agens, se kterými by si zdravý imunitní systém obvykle poradil. Antiretrovirová léčba HIV nevede k úplnému odbourání viru z organismu, pouze jen dokáže blokovat jeho další množení v hostitelských buňkách. Antiretrovirotika jsou založena především na inhibici enzymů viru. Kombinovaná léčba nebo také HAART (z angl.Highly Active Antiretroviral Therapy) spočívá v kombinaci tří a více léků s rozdílnými účinky. Každý z těchto léků reaguje s jinými receptory, enzymy, atd. a na odlišné fáze životního cyklu viru. Účinky léčby a její negativní dopady na organismus pacientů jsou monitorovány v pravidelných intervalech v AIDS centru Nemocnice na Bulovce. Odtud je odebraný biologický materiál zasílán na různá oddělení dle požadavků na vyšetření. Cílem této bakalářské práce je seznámení se s vybranými biochemickými a imunologickými parametry vyšetřovanými na Oddělení klinické biochemie a imunologie v Nemocnici Na Bulovce a pomocí těchto parametrů se pokusit zjistit účinky léčby u vybraných pacientů, u nichž byla již HIV pozitivita prokázána, detekcí povrchových znaků CD4+ a CD8+ na Th-lymfocytech pomocí průtokové cytometrie. Monitorování stavu pacientů během jejich terapie pomocí vybraných biochemických markerů analyzovaných na automatickém biochemickém analyzátoru. Dále pak zhodnocení a popis současných možností laboratorního stanovení při detekci HIV infekce.
Tests for HIV positive patients at the department of Clinical Biochemistry and Imunology at the Hospital Bulovka
Keywords: HIV; Antiretrovirová léčba; CD4+ lymfocyty; CD8+ lymfocyty; CD3+ lymfocyty; biochemické markery; HIV; Antiretroviral treatment; CD4+ lymphocytes; CD8+ lymphocytes; CD3+ lymphocytes; Biochemical markers