Zaměstnanecké výhody z hlediska účetnictví a z hlediska daňového systému - Šíma, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce jsou zaměstnanecké výhody z hlediska účetnictví a z hlediska daňového systému. Společnosti do odměňování svých zaměstnanců zahrnují také nepeněžní výhody. Zaměstnanecké výhody totiž mají podstatný vliv na spokojenost, loajalitu a motivovanost zaměstnanců. K popularitě zaměstnaneckých výhod také přispívá snaha společností o daňovou optimalizaci, kterou poskytování zaměstnaneckých výhod přináší. Hlavním cílem práce bylo charakterizovat zaměstnanecké výhody a vysvětlit jejich daňový dopad na straně zaměstnavatele i na straně zaměstnance. V teoretické části práci je popsáno odměňování a popsán je i historický vývoj zaměstnaneckých výhod. Dále jsou charakterizovány nejčastěji využívané zaměstnanecké výhody a jakým způsobem se účtují v rámci české legislativy. V praktické části byla provedena analýza zaměstnaneckých výhody u konkrétní společnosti. Analýza probíhala na základě dotazníkového šetření, které ukazovalo spokojenost zaměstnanců s poskytováním výhod, jak je využívají nebo jakou zaměstnaneckou výhodu postrádají Průzkum proběhl ve společnosti KODE C. B. s.r.o.
Employee benefits in terms of accounting and taxation system
Keywords: employee benefit; employee; taxation system; tax; cafeteria; employee benefit; employee; taxation system; tax; cafeteria