Zvláštnosti v ošetřovatelské péči u poranění hrudníku. - Halodová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je rozdělena na teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá poraněním hrudníku a terapií pomocí hrudních drénů. Hrudní poranění je velmi závažný stav, který může kdykoliv zhoršit zdravotní stav postiženého. S tímto stavem se můžeme setkat jak v dopravě- při dopravních nehodách, tak i v rámci sportu. V převážné většině zranění hrudníku se může jednat o skrytá nitrohrudní poranění. Ve své práci jsem se hlavně zaměřila na aktivní a pasivní drenáž a ošetřovatelskou péči o pacienta s hrudní drenáží.Cíl 1: Zjistit zda sestry zvládají ošetřovatelskou péči u poranění hrudníku. Cíl 2: Zjistit zda sestry zvládají ošetřovatelskou péči u pacientů s hrudní drenáží. K těmto cílům jsem si zvolila tři hypotézy. Hypotéza 1: Sestry zvládají ošetřovatelskou péči u poranění hrudníku. Hypotéza 2: Sestry zvládají ošetřovatelskou péči u pacienta s aktivní hrudní drenáží. Hypotéza 3: Sestry zvládají ošetřovatelskou péči u pacientů s pasivní hrudní drenáží. K získání dat byla použita forma kvantitativního šetření anonymní dotazníkovou metodou. Dotazník byl vytvořen pro sestry a obsahoval 32 otázek. K doplnění práce byla použita forma zúčastněného skrytého pozorování. Bylo pozorováno 8 sester.Dotazník vyplňovaly sestry pracující na oddělení traumatologie, chirurgie, plicním oddělení a anesteziologicko-resuscitačním oddělení v nemocnici České Budějovice, a.s. a ve Fakultní nemocnici v Plzni.Tato práce by mohla být použita při seminářích na oddělení chirurgie, traumatologie, na plicním a také na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Rovněž se může použít jako studijní materiál pro studenty ZSF JCU.
Special features in nursing care of chest unjuries
Keywords: Poranění hrudníku; ošetřovatelská péče; hrudní drén; aktivní hrudní drenáž; pasivní hrudní drenáž; sestra; pacient; Thoracic injuries; nursing care; chest tube; active chest suction; passive thoracic inlet; nurse; patient