Možnosti fyzioterapie u syndromu panické ataky - Mašeja, David (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie v kontextu syndromu panické ataky neboli panické úzkostné poruchy. V úvodu teoretické části jsem se zabýval problematikou úzkostných poruch, konkrétně tedy panickou úzkostnou poruchou. Snažil jsem se čtenáři přiblížit charakteristiku, klinický průběh a léčbu poruchy. Dále jsem se věnoval studiím, které se zabývaly možným vztahem postury a psychického stavu jedince. Následující část teoretické části je věnována anatomii páteře a hrudníku, kde jsem rovněž popisoval patologie, se kterými jsem se během terapie s pacienty setkal a na které jsem se zaměřil. Cílem práce je zmapovat posturální poruchy u jedinců trpících panickou úzkostnou poruchou a navrhnout terapii, která bude mít za cíl tyto poruchy odstranit. Výzkumný soubor tvořili tři probandi ve věku 21-26 let, jimž byla diagnostikována panická úzkostná porucha. Jednalo se o jednu ženu a dva muže. S každým z probandů proběhlo sedm terapií v rozmezí dvou týdnů. V rámci první terapie jsem provedl vstupní vyšetření, které obsahovalo kineziologický rozbor. První terapie rovněž zahrnovala rozhovor s pacienty o průběhu panické úzkostné poruchy. Snažil jsem se zmapovat posturální poruchy, na které bych se chtěl v následujích terapiích zaměřit. Každou terapii jsem se snažil tyto poruchy ovlivnit především manipulační léčbou, přičemž každý proband měl individuálně sestavené cviky na ovlivnění pohybového aparátu. S probandy jsem při terapiích diskutoval o psychickém stavu a ptal se na změny průběhu úzkostné poruchy. Při závěrečném setkání jsem provedl výstupní vyšetření a doporučil probandům v zadaných cvicích pokračovat. Hodnocení proběhlo na základě porovnání vstupního a výstupního vyšetření a za pomoci vizuální analogové škály, která byla probandům předložena na první a poslední terapii. Tato bakalářská práce může sloužit jako inspirace a zdroj informací pro další výzkumy, které se zabývají vlivem fyzioterapie na průběh úzkostných poruch.
Possibilities of physiotherapy in panic attack syndrome
Keywords: fyzioterapie; panická úzkostná porucha; posturální poruchy; vizuální analogová škála; physiotherapy; panic anxiety disorder; postural disorders; visual analofue scale