POTRAVNÍ ADAPTABILITA PSTRUHA DUHOVÉHO NA PODMÍNKY PŘÍRODNÍHO TOKU - Blinka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo vyhodnotit složení a množství přijaté potravy pstruhem duhovým v určitých časových intervalech po vysazení do experimentálního úseku řeky Blanice. Zjistit, za jakou dobu se pstruh duhový, původem z umělého chovu, přizpůsobí biotickým a abiotickým faktorům v toku a začne ve větším množství přijímat přirozenou potravu. Pstruh duhový (SL= 266 ? 14 mm, m= 347 ? 54 g) byl v počtu několika desítek vysazen do tří úseků řeky Blanice. Tyto úseky na sebe navazovaly a v předem definovaných intervalech byly proloveny el. agregátem. Potrava odchycených ryb byla následně analyzována. Bylo zjištěno, že ryby přijímaly potravu v toku téměř ihned od svého vysazení. Již 3. den od vysazení byla u odchycených ryb zaznamenána přirozená potrava ve stejném množství, jaké přijímaly ryby původní. Za celé sledované období byla potrava pstruhů duhových primárně složena z bentických organismů, podle indexu významnosti IP (%) ji tvořili chrostíci (Trichoptera) 24%, dále jepice (Ephemeroptera) 19% a jako sekundární složka se uplatnila větší suchozemská kořist, plži (Gastropoda) 25%, kteří se do toku dostali díky dešťovým srážkám.
FORAGING ADAPTATION RAINBOW TROUT IN NATURAL STREAM
Keywords: pstruh duhový; potravní adaptabilita; přirozená potrava; Blanice; rainbow trout; food adaptability; natural prey; Blanice