Schengenské acquis a Česká republika - Shýbal, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Předmětem této práce je popsat základní principy Schengenské spolupráce. Začátek je zaměřen na historický vývoj společného území, kde nejsou prováděny kontroly na vnitřních hranicích. Tato část také obsahuje výčet zemí, které plně participují na této spolupráci. Poté se práce věnuje kompenzačním opatřením, které byly zavedeny v mnoha oblastech včetně policejní a justiční spolupráce, vízovým záležitostem a ochraně osobních dat. Ve třetí části se popisují změny ve vztahu k České republice. To znamená její vývoj a současnou situaci. Celá práce pojednává hlavně o bezpečnostních opatřeních, která by měla nahradit hraniční kontroly.
Schengen acquis and the Czech Republic
Keywords: Schengenské spolupráce; policejní a justiční spolupráce; Schengen cooperation; police and judical cooperation