Reflexe etnických a národnostních menšin v učebnicích občanské výchovy. - Jiráčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Magisterská diplomová práce se zabývá reflexí etnických a národnostních menšin v učebnicích občanské výchovy na 2. stupni základních škol. Cílem této práce je jak teoretický výzkum učebnic občanské výchovy, tak praktický průzkum postojů žáků a učitelů základních škol ve vztahu k menšinám. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část se zabývá problematikou multikulturní společnosti a vysvětluje základní pojmy, které jsou s touto problematikou spojeny. Druhá část obsahuje vlastní reflexi etnických a národnostních menšin v učebnicích občanské výchovy. Závěrečná část práce je věnována výzkumu, ve kterém bylo použito dotazníkového šetření a který mapuje postoje žáků a učitelů základních škol k etnickým a národnostním menšinám.
Reflection of ethnic and national minorities in textbooks of civics.
Keywords: Multikulturalismus; etnické a národnostní menšiny; multikulturní výchova; předsudky; stereotypy; reflexe.; Multiculturalism; ethnic and national minorities; multicultural education; prejudices; stereotypes; reflection.