Přeshraniční spolupráce na příkladu mezinárodního cvičení mezi Českou republikou, Rakouskem a Německem - Kavan, Štěpán; null, null; Brehovská, Lenka (Masarykova univerzita v Brně, 2018)
Příspěvek reflektuje problematiku přeshraniční spolupráce se zaměřením na požární ochranu. Mezinárodní spolupráce je řešena v pohraničních oblastech Jihočeského kraje jako podpůrný a doplňkový nástroj národního systému požární ochrany na příkladu cvičení „Austrian Bavarian Czech Forest Fire Drill 2017“. Cílem je příspěvku je charakterizovat jeden z realizovaných směrů přeshraniční spolupráce, který je zaměřený na požární ochranu jako jednoho z prvků ochrany obyvatelstva. Výsledným výstupem jsou reálně využitelné klady a negativa pro skutečný požární zásah v česko-rakousko-německém příhraničí s cílem minimalizace poškození života, zdraví, majetku a životního prostředí. Metodou analýzy, syntézy a na základě případové studie jsou dokladovány možnosti spolupráce v oblasti provádění hasebních a záchranných prací. Přeshraniční spolupráci lze charakterizovat časovým zefektivněním na základě představených skutečností jako přínosné řešení zabezpečení záchranných prací a zlepšení koordinace nasazení sil a prostředků při mimořádných událostech a krizových situacích v pohraniční oblasti.
Cross-border cooperation on the example of an international exercise between the Czech Republic, Austria and Germany
Keywords: přeshraniční spolupráce; ochrana obyvatelstva; požární ochrana; mezinárodní cvičení; Cross-border Cooperation, Civil Protection, Fire Protection, International Exercise