Fragmentace a savčí predátoři v lesních habitatech: faktory ovlivňující jejich distribuci a výběr prostředí - Pavluvčík, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Využívání krajiny člověkem způsobuje fragmentaci a ztrátu původních habitatů. Rozdílné druhy jsou na změny původních habitatů různě citlivé. Zvláště šelmy se mohou, v závislosti na menší hustotě potravní nabídky, s tímto jevem vyrovnávat hůře. Na druhou stranu středně velcí predátoři mohou prospívat v takto změněné krajině. Tato studie byla provedena během roku 2008 a 2009 v oblasti Českobudějovické pánve a jejím cílem bylo určit habitatové preference šelem ve fragmentované krajině. Během těchto dvou let bylo sledováno sedm druhů šelem pomocí metody pachových stanic. Zjištěné záznamy o jejich výskytu byly porovnány s fyzionomií sledovaných lesních ostrůvků a strukturou okolní krajiny.
Fragmentation and mammalian carnivores in forest habitats: variables which affect carnivores distribution and habitat choice
Keywords: fragmentace krajiny; habitatové preference; liška obecná; Vulpes vulpes; jezevec lesní; Meles meles; kočka domácí; Felis catus; kuna lesní; Martes martes; kuna skalní; Martes foina; tchoř tmavý; Mustela putorius; lasice kolčava; Mustela nivalis; lasice hranostaj; mustela erminea; landscape fragmentation; habitat preferences; red fox; Vulpes vulpes; eurasian badger; Meles meles; domestic cat; Felis catus; pina marten; Martes martes; beech marten; Martes foina; polecat; Mustela putorius; weasel; Mustela nivalis; stoat; mustela erminea