Změny životních cílů u žen po onemocnění karcinomem prsu - Kolářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Karcinom prsu je nejčastějším maligním onemocněním v populaci českých žen, jednu z předních příček zaujímá rovněž mezi příčinami úmrtí u žen v produktivním věku. Zasahuje do všech oblastí života ženy, dotýká se i lidí v jejím okolí a stává se tak závažným celospolečenským problémem. Přítomnost onkologického onemocnění sama o sobě představuje pro člověka nadměrnou zátěž. Náhle se ocitá v nejistotě, obává se o svou budoucnost i o budoucnost svých blízkých. Je-li léčba dlouhodobá, často se potýká i s finančními problémy. Jedná-li se o karcinom prsu, musí se žena navíc vyrovnávat s poškozením či dokonce s úplnou ztrátou ňadra, které je symbolem ženskosti a součástí její tělesné a duševní integrity. Tato bakalářská práce je pokusem o zmapování problematiky karcinomu prsu ve všech rovinách lidského bytí - v rovině biologické, psychické, sociální i spirituální. Při tom si klade za cíl zjistit, zda se mění životní cíle u žen, které onemocnění karcinomem prsu prodělaly, a také jakou roli hraje v životě ženy, která onemocněla karcinomem prsu, podpora jejích blízkých. Zkoumaný soubor tvoří osm žen ve věku od 31 do 59 let, které v posledních pěti letech onemocněly karcinomem prsu a již prošly základní onkologickou léčbou. Jejich výběr proběhl částečně účelově, částečně technikou snowball, ke zkoumání dané sociální skutečnosti byl zvolen kvalitativní přístup. Pro sběr informací byla použita technika polostrukturovaného rozhovoru, což umožnilo navázat s dotazovanými ženami intenzivní osobní kontakt, založený na vzájemné důvěře, otevřenosti a respektu. Získaná data jsou prezentována formou osobních případových studií, jež se snaží zachytit podstatné aspekty a souvislosti zkoumané problematiky. Jak z výzkumu vyplynulo, u žen, které onemocněly karcinomem prsu, dochází alespoň na přechodnou dobu ke změnám jejich životních cílů v biologické, psychické, sociální i spirituální oblasti. Při návratu k běžnému životu jim významně pomáhá podpora jejich blízkých.
Change of Aims in Life in Women with Breast Cancer
Keywords: bio-psycho-sociální karcinom prsu onkologické onemocnění psychoonkologie spirituální žena životní cíle; bio-psycho-social breast cancer oncological disease psycho-oncology spiritual woman aims in life