Hodnocení vegetace pobřeží zatopených pískoven s využitím obrazové analýzy fotografického materiálu - Heyduková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce bylo doplnit a ověřit metodiku analýzy kvality a kvantity pobřežní vegetace pomocí obrazové analýzy, na základě zkušeností z předchozí bakalářské práce. Byla analyzována ekotonální vegetace cca 9 km dlouhého pobřeží tří štěrkopískových jezer (Cep II., Tušť a Františkov). Obrazová analýza fotografií linie pobřeží byla doplněna o fytocenologické snímkování. V rámci práce jsou diskutovány vlivy, působící v sukcesi pobřežní vegetace, druhová skladba a využitelnost metody analýzy obrazu k hodnocení vegetace.
Evaluation of vegetation flooded coast sand using image analysis of photographic material
Keywords: sukcese; štěrkopískové jezero; pobřežní vegetace; analýza obrazu; succession; sandy-gravel lake; coastal vegetation; pictorial analysis