Ochrana lidských práv uživatelů pečovatelské služby. - Vandasová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce krátce zmiňuje historii sociálních služeb v České republice. Dále vymezuje základní pojmy, se kterými je operováno: pečovatelská služba, standardy kvality, ochrana lidských práv. Teoretická část práce se zaobírá i zákonem o sociálních službách a jeho důležitosti a podkladu při ochraně lidských práv uživatelů pečovatelské služby. Praktická část práce shrnuje výstupy z několika rozhovorů a analyzuje data ze samotného průzkumu. V rámci tohoto průzkumu bylo ověřeno, zda jsou uživatelé pečovatelské služby spokojeni s úrovní ochrany lidských práv a zda skutečně vnímají právo na lidskou důstojnost jako nejdůležitější právo chráněné listinou lidských práv. Další součástí průzkumu byla otázka, zda uživatelé i veřejnost ví o povinnosti poskytovatele mít ochranu lidských práv zakotvenou ve svých dokumentech a zda se chtějí uživatelé a jejich rodinní příslušníci aktivně podílet na tvorbě těchto pravidel. Součástí práce je i návrh takovéhoto standardu, který v pečovatelské službě může chránit lidská práva, zakotvená již v listině lidských práv a svobod.
Day care users' human rights protection
Keywords: etika; lidská důstojnost; lidská práva; pečovatelská služba; sociální služby; standardy etika; kvality sociálních služeb; etics; human dignity; human rights; nursing service; social services; social service quality standards