Radiodiagnostika ledvinové koliky - Ondrušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce je zaměřena na četnost provedení jednotlivých radiodiagnostických zobrazovacích metod, které jsou indikované pacientům s diagnózou neurčené ledvinné koliky. Dalším zaměřením je porovnání jednotlivých zobrazovacích metod na základě radiační zátěže současně s vyzdvihnutím výhod a nevýhod každého z vyšetření. Práce je započata krátkým shrnutím anatomie a fyziologie močového systému. Následující odstavec se zabývá problematikou urolitiázy, rozdělením močových kamenů a faktory přispívající vzniku urolitiázy. Jeden z nejdůležitějších úseků teoretické části této bakalářské práce je podrobný popis jednotlivých zobrazovacích metod využívaných v urologii. U každého vyšetření je uveden postup provedení, příprava pacienta, indikace, kontraindikace, výhody a nevýhody typické pro provedení zobrazovacích metod. Jako poslední oddíl teoretické části je porovnání jednotlivých vyšetření podle radiační zátěže pacienta a ekonomické náročnosti. V druhé části této práce je položena hypotéza a popsána metodika výzkumu. Cílem bylo porovnání a výzkum četnosti jednotlivých zobrazovacích metod při onemocnění ledvin způsobující ledvinovou koliku. Výzkum byl na tento cíl směrován a potřebná data, společně s popisem metodiky, byla zpracována. Dalším záměrem výzkumu bylo potvrzení či vyvrácení hypotézy, která tvrdí, že nejčastěji se provádí metody bez použití kontrastní látky. Metodika této bakalářské práce podrobně popisuje průběh sběru dat, statistické zpracování a porovnání souboru pacientů, kteří se léčili s ledvinovou kolikou na urologickém oddělení v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Výzkum byl hlavně zaměřen na zobrazovací metody s použitím kontrastní látky a na metody nekontrastní. Mezi tyto zobrazovací vyšetření byla zařazena ultrasonografie, prostý snímek ledvin, intravenózní vylučovací urografie, CT technikou low- dose a CT s aplikací kontrastní látky. Sběr dat byl proveden z informačního nemocničního systému NIS nemocnice v Havlíčkově Brodě. První metoda sběru dat byla zaměřena na soubor pacientů s diagnózou ledvinové koliky, kteří podstoupili radiodiagnostické vyšetřovací metody roku 2012 v havlíčkobrodské nemocnici. Tento soubor činil sto pacientů. V první řadě byla zkoumána četnost výskytu urolitiázy a četnost jednotlivých vyšetření u každého z pohlaví, dále četnost provedení zobrazovacích metod za celý rok 2012 a nakonec se zkoumal počet provedených vyšetření s použitím kontrastní látky, který byl následně porovnán s počtem provedených vyšetření bez přítomnosti kontrastní látky. . Druhý sběr dat obsahoval počet provedených vyšetření za posledních 15 let. Z těchto dat byly porovnány a vyobrazeny četnosti vyšetření za rok 1999 s rokem 2013. Pro přehlednost byly zaznamenány a graficky znázorněny také jednotlivé roky z období od 1. 1. 1999 až po 31. 12. 2013. Výsledky první i druhé metody sběru dat byly porovnány a vyhodnoceny. Došlo se k závěru, že hypotéza byla potvrzena. V porovnání četnosti provedených kontrastních vyšetření z roku 2012 měly procentuálně převahu zobrazovací metody bez aplikace kontrastní látky. Stejný výsledek vyšel také ve zkoumaném souboru dat za posledních 15 let. Nečastěji byl prováděn nefrogram a nejméně bylo indikováno CT vyšetření s aplikací kontrastní látky.
Radiological diagnosis of renal colic
Keywords: ledvinová kolika; močové kameny; ledvinové kameny; urolitiáza; radiodiagnostické zobrazovací metody ledvin; prostý snímek ledvin; intravenózní vylučovací urografie; počítačová tomografie; CT technikou low- dose; CT s aplikací kontrastní látky; renal colic; urinary stones; kidney stones; urolithiasis; radiodiagnostic imagong methods of kidney; plain radiograph of kidney; intravenous excretory urography; computed tomography; CT using low-dose technique; CT with application of contrastive substance