Dvadsať rokov pedagogiky voľného času v Českej republike a na Slovensku (1990-2010) - Dudová, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Pedagogika voľného času je pojmom, ktorý sa od roku 1990 udomácnil v českom a slovenskom prostredí ako nové označenie pre výchovu mimo vyučovania. Pedagogika voľného času je vnímaná ako pedagogická disciplína, ktorá sa venuje zhodnocovaniu voľného času detí a mládeže. V žiadnej českej či slovenskej publikácii zatiaľ nenájdeme jej komplexne utriedenie a prehľad jej zrodu, vývoja, cieľov, prístupov a celkového uplatnenia v praxi. Cieľom diplomovej práce je podať prehľad o vnímaniu a chápaniu pedagogiky voľného času u vybraných autorov v českom a slovenskom prostredí v posledných dvadsiatich rokov. Pojatia pedagogiky voľného času u vybraných autorov sú navzájom konfrontované so snahou postihnúť hlavné vývojové tendencie, podoby a súčasné smerovanie pedagogiky voľného času. Práca sa zaoberá jednotlivými vymedzeniami pojmu pedagogiky voľného času a pojmov súvisiacich. Pedagogiku voľného času ako pojem práca sprístupňuje z pohľadu jej miesta v klasifikácii pedagogických vied, historického pohľadu a z pohľadu jednotlivých autorov i študijných vysokoškolských odborov.
Twenty years of leisure education in the Czech and Slovak Republics (1990-2010)
Keywords: pedagogika voľného času; mimoškolná výchova; mimotriedná výchova; princípy; ciele pedagogiky voľného času; leisure education; extra-curricular education; after-class education; principles; aims of leisure education