Rozdíly ve fyzioterapii po implantaci totální endoprotézy kloubu kyčelního a kolenního - Kolbabová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly ve fyzioterapii po implantaci totální endoprotézy kloubu kyčelního a kolenního. Práce je složena z teoretické a praktické části. V teoretické části je uvedena anatomická stavba kyčelního i kolenního kloubu, včetně popisu pohybů, které mohou být provedeny v daných kloubech. Další podkapitola je věnována totálním endoprotézám kyčelního a kolenního kloubu - typům, indikacím a kontraindikacím k jejich implantaci či možnému vzniku komplikací po provedení těchto ortopedických operací. Následně jsou popsána specifika rehabilitace po implantaci totální endoprotézy zmiňovaných kloubů. Práce též seznamuje s různými fyzioterapeutickými metodami a koncepty používanými v pooperační fázi rehabilitace. Poslední úsek teoretické části obsahuje popis možností fyzikální terapie, které mohou být využity jako součást fyzioterapie. Ke zpracování praktické části práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Výzkumný soubor tvořili dva pacienti po implantaci totální endoprotézy kloubu kyčelního a stejný počet pacientů po náhradě kloubu kolenního v posthospitalizační fázi rehabilitace v rámci pobytu v Hamzově odborné léčebně v Luži - Košumberku. K získávání dat bylo využito pozorování, polostrukturovaný rozhovor a kineziologický rozbor (vstupní a výstupní). Získaná data byla poté analyzována a doplněna popisem průběhu terapií v rámci celého pobytu pacienta v rehabilitačním zařízení. Všechny získané údaje byly posléze zpracovány formou kazuistik a vyhodnoceny. Bakalářská práce může sloužit jako ucelený přehled společných a rozdílných rysů ve fyzioterapii po implantaci totální endoprotézy kyčelního a kolenního kloubu určený jak pro fyzioterapeuty, tak pro pacienty z řad laické veřejnosti.
The differences in physiotherapy after implantation of total hip and total knee replacement
Keywords: Kyčelní kloub; kolenní kloub; totální endoprotéza; rehabilitace; artróza; Hip joint; knee joint; total joint replacement; rehabilitation; arthrosis