Die deutschen Familiennamen in Budweis in der Gegenwart - Hrůzová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá onomastickým výzkumem příjmení německého původu v Českých Budějovicích a okolí. Nejprve se věnuje teorii onomastiky a jejímu dělení, historii příjmení a kategoriím příjmení podle původu. Také jsou vysvětleny vztahy mezi Čechy a Němci na území Českých Budějovic v minulosti. Hlavním cílem praktické části práce je analýza nejčastějších a nejzajímavějších příjmení německého původu v Českých Budějovicích a porovnání mých výsledků s frekventovanými německými příjmeními v Německu a České republice. V neposlední řadě se práce zaměřuje také na integraci příjmení německého původu do českého jazykového systému, především na fonologické a morfologické rovině.
German Family Names in České Budějovice in the Present
Keywords: onomastika; příjmení; morfologie; česko-německé vztahy; České Budějovice; Onomastics; family names; morphology; Czech-German relationships; České Budějovice