Systém posttraumatické péče v rámci IZS. - Váchová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Systém posttraumatické péče v rámci IZS Tato bakalářská práce se zabývá systémem posttraumatické péče v rámci integrovaného záchranného systému. V úvodu práce je nastíněn obsah práce a důvod volby zpracovávaného tématu. Jednotlivé kapitoly seznamují s integrovaným záchranným systémem, psychologickou službou u Hasičského záchranného sboru v České republice, s psychologickou službou u Policie České republiky, se Zdravotnickou záchrannou službou a psychosociální složkou v armádě. Zaměřuje se na to, jak je poskytována posttraumatická intervenční péče u jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Pojednává o zřízení systému této péče, anonymní telefonní lince pomoci v krizi a podrobně vysvětluje jednotlivé fáze posttraumatické péče. Zabývá se problematikou traumatu, stresových reakcí, posttraumatickou stresovou poruchou, krizí a krizovou intervencí. Cílem této práce je stručně seznámit se systémem poskytování posttraumatické intervenční péče u složek integrovaného záchranného systému. A především zjistit, jak je rámec pomoci při reakcích na stres u složek integrovaného záchranného systému ošetřen, zpracován a realizován a zda je posttraumatická stresová porucha u příslušníků Hasičského záchranného sboru vyšší než u příslušníků Policie České republiky. K praktické části této práce jsem použila dotazník, který bylo nutné nejdříve sestavit a uzpůsobit danému tématu. Zkoumaným souborem byli náhodně vybraní příslušníci Hasičského záchranného sboru a Policie České republiky. Závěr je věnován diskuzi a rozboru výsledků zjištěných faktů.
Posttraumatic care system within the IRS.
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky; Policie České republiky; Záchranná zdravotnická služba; posttraumatická stresová porucha; the Fire and Rescue Service in the Czech Republic; the Police of the Czech Republic; the Emergency Medical Service; posttraumatic stress disorder