Charakteristika životního stylu členů Policie ČR v Jihočeském kraji - Štefl, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním životního stylu u policistů České republiky v Jihočeském kraji. Cílem je analyzovat hlavní rizikové aspekty životního stylu u členů Policie ČR v Jihočeském kraji. Pro výzkum byla použita dotazníková metoda a obsahová analýza. Výzkumu se zúčastnili policisté z Jihočeského kraje, konkrétně Jindřichohradeckého a Českobudějovického okresu. Celkový počet respondentů byl 100. Teoretická část se zabývá pojmy, jako jsou životní styl, pohyb, strava, stres, relaxace a charakteristika Policie České republiky. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky, které se týkají životního stylu policistů. Praktická část obsahuje vyslovení hypotéz a jejich následné ověření za pomocí Pearsonova Chí-kvadrátu. Na základě získaných dat, bylo zjištěno, že 67% respondentů jsou nekuřáci. Respondentů, kteří pravidelně nesnídají je jen 7%. Denní příjem tekutin u 57% respondentů přesahuje nebo je roven 2l. Stresové situace plně zvládá 66% respondentů. Lze soudit, že většina policistů v Jihočeském kraji se dobře orientuje ve složkách zdravého životního stylu a dodržuje jeho zásady.
Lifestyle characteristics of members of the police in South Bohemia
Keywords: životní styl; policie; zdraví; analýza; lifestyle; police; health; analysis