Císařský dvůr a "dvorská" kariéra Dietrichsteinů a Schawarzenbergů za vlády Leopolda I. - Smíšek, Rostislav (Jihočeská univerzita, 2007)
Disertační práce si klade za cíl postihnout vnímání dvorské kariéry očima urozených osob ze zemí Koruny české v průběhu dlouhé, téměř padesátileté vlády Leopolda I., poznat jejich myšlenkový svět i zvláštní hodnotový systém, který nutil šlechtice směřovat své kroky k císařskému dvoru ve Vídni. Při současném neradostném stavu poznatků však v žádném případě nemůže jít o syntetické uchopení dané problematiky, ale spíše o analytickou případovou studii. Z toho důvodu se autor předkládané rozpravy nezaměřil na celou urozenou společnost zemí Koruny české. Jako modelový příklad si zvolil dva šlechtické rody usazené v Čechách a na Moravě - Ditrichštejny a Schwarzenberky. Právě na základě podrobného studia archiválií uložených v pozůstalostech Ditrichštejnů a Schwarzenberků se pokouší nastínit osobitý pohled příslušníků obou šlechtických rodů na císařský dvůr a jejich vztah k prostředí metropole habsburského soustátí i rodině panovníka.
The imperial court and courtly career the princes of Dietrichstein and Schwarzenberg during the reign of Leopold I.