Zlo jako privace - Pojetí zla mezi sv. Augustinem a Plotínem - Tomandl, Antonín (Jihočeská univerzita, 2018)
Otázky týkající se původu zla ve světě byly často doprovodným a druhořadým produktem při vznikání velkých filosofických systémů. Jeden z prvních myslitelů, který se zabýval systematicky touto problematikou, byl novoplatonik Plotínos. Ten vypracoval teorii, již on sám považoval za pouhé rozvinutí koncepce Platonovy. Vznikla však originální teorie, jenž ve svém jádře má ohlas do dnešních dnů. Teorie, která se především díky sv. Augustinovi, který ji aplikoval do křesťanského učení, stala živou doktrínou. Cílem této diplomové práce je představit, jakým způsobem se Plotínova teorie zla Augustinovou rukou "pokřesťanštila" nebo nakolik se trasformovala z pohanské filosofie na teologickou, aby se konzervovala pro "znovuobjevení" ve scholastice, a stala se staronovým předmětem polemik scholastických učenců.
Evil as a privation - The concept of Evil between Saint Augustine and Plotinus
Keywords: privace; nedostatek; zlo; Dobro; Bůh; Jedno; Augustin; Plotínos; křestanství; platonismus; svobodná vůle; neřest; hřích; duše; látka; privation; deficiency; evil; Good; God; One; Augustine; Plotinus; Christianity; Platonism; free will; vice; sin; soul; matter