Sociální aspekty po amputacích končetin u dětí a dospělých - Hanzlíková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení sociálních aspektů po amputacích končetin u dětí a dospělých. Práce je rozdělena na několik částí. V první, teoretické části, je pozornost věnována historii provádění amputací a indikacím k amputaci končetiny. Zároveň je zde sestaven přehlad amputačních linií na horních i dolních končetinách. V této části je rovněž uveden seznam indikací vedoucích k amputaci končetiny. Dále jsou zde uvedeny teoretické poznatky z ucelené rehabilitace, zejména rehabilitace léčebné, sociální a pracovní. V praktické části diplomové práce jsou prezentována data získaná vyhodnocením vlastního výzkumu. Výzkum byl proveden kvantitativní, dotazníkovou metodou. Po vyhodnocení výzkumu byly všechny tři stanovené hypotézy potvrzeny. Hypotéza č. 1: Předpokládám, že děti a mladiství po amputaci končetiny nepociťují znevýhodněnost, kterou tento zákrok přináší. Hypotéza č. 2: Ženy se s amputací končetiny hůře psychicky vyrovnávají než muži. Hypotéza č. 3: Předpokládám, že amputace horní končetiny je větším handicapem, vzhledem k uplatnitelnosti na trhu práce, než ztráta dolní končetiny. V praktickém vyhodnocení jsou rovněž uvedena jednotlivá srovnání výsledků výzkumu s odbornou literaturou. Hlavním přínosem práce je zpřehlednění dané problematiky a umožnění snazší orientace v sociální situaci po amputaci končetiny.
Social aspects following amputation of limbs of children and adults
Keywords: Amputační pahýl; ucelená rehabilitace; osoba se zdravotním postižením; bariéry; kompenzační pomůcky; sociální integrace; sociální služby; Amputation stump; Comprehensive rehabilitation; Handicapped person; Barriers; Compensation aids; Social integration; Social services