Zpracování plánu provedení cvičení na téma: Nález radioaktivního zářiče v kovovém šrotu - Vojta, Jiří (Jihočeská univerzita, 2007)
Zákon č.18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon) ukládá každému, kdo provádí činnosti vedoucí k ozáření, povinnost dodržovat takovou úroveň radiační ochrany, aby riziko ohrožení života, zdraví osob a životního prostředí bylo tak nízké, jak lze rozumně dosáhnout při uvážení hospodářských a společenských hledisek, a omezovat ozáření fyzických osob tak, aby celkové ozáření nepřesáhlo v součtu stanovené limity ozáření. Z uvedeného vyplývá, že je třeba podrobit dalšímu šetření všechny případy, kdy jsou zachyceny radioaktivní materiály nebo je podezření na záchyt radioaktivních materiálů. Základním cílem šetření podezřelé zásilky vždy bude vyloučit riziko, že může dojít k nekontrolovanému ozáření osob nebo k nelegálnímu uvádění radionuklidů do životního prostředí. Doposud získané zkušenosti svědčí o tom, že většina případů souvisí s manipulací (sběrem, tříděním, převozem) s druhotnými (kovovými) surovinami nebo se týká používání strojů a zařízení vyrobených z kontaminovaných kovových materiálů. Z výše uvedeného vyplívá potřeba shrnout materiál, jež by byl podkladem pro velitele jednotlivých složek IZS pro přípravu a výcvik zasahujících a napomohl by při vymezení kompetencí u samotného zásahu. V současnosti probíhají dílčí cvičení jednotlivých složek IZS na různých úrovních nebo naopak cvičení na radiační havárii velkého rozsahu. Cílem práce je vytvoření reálného podkladu plánu cvičení, které má prověřit akceschopnost a koordinovanost hlavních a vedlejších složek IZS při nálezu radioaktivního zářiče v kovovém šrotu.
The elaboration of the plan how to accomplish a training on theme: A radioactive emitter detection in a scrap - metal
Keywords: Integrovaný záchranný systém; HZS Jč.k. ú.o. Prachatice; Radionuklidový zářič; Nález radioaktivního materiálu; Velitel zásahu; Místo zásahu; Plán taktického cvičení; Integrated rescue system; HZS Jč.k. ú.o. Prachatice; a radioactive emitter; Detection of radioactive material; Chief commander; Place of intervention; Plan of tactical training