Nácvik výslovnosti v kontextu výuky němčiny jako dalšího cizího jazyka po angličtině - Nechvátalová, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá nácvikem výslovnosti v kontextu výuky němčiny jako dalšího cizího jazyka po angličtině. Teoretická část práce popisuje především cíle výuky na základní škole dle RVP ZV a jevy na suprasegmentální a segmentální úrovni. Praktickou část práce tvoří výběr slov ze slovníků z učebnic němčiny pro základní školy na úrovni A1, a to z Deutsch mit Max 1 a Super! 1. Z každé z učebnic jsou vybrána taková slova, jejichž výslovnost je v němčině stejná jako výslovnost v angličtině a taková, která mohou žáky pod vlivem angličtiny svádět k výslovnostním chybám. Díky těmto výběrům slov je zjištěn podíl slov se vztahem k angličtině, která se v učebnicích nachází.
Pronunciation practice in the context of teaching German as another foreign language after English
Keywords: Výslovnost; německý jazyk; anglický jazyk; Deutsch mit Max 1; Super! 1; segmentální jevy; suprasegmentální jevy; Pronunciation; German; English; Deutsch mit Max 1; Super! 1; segmental levels; super segmental levels