Vliv ionizace vzduchu na vzdušnou prašnost v porodně pro prasnice - Brožová, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2011)
Ionizace vzduchu je metoda, která se využívá při úpravě vzduchu uzavřených prostor. Správně aplikovaná ionizace vzduchu zlepšuje zdravotní stav chovaných zvířat, snižuje náklady na léčiva a zvyšuje jejich užitkovost. Negativní ionty se přitahují s prachovými částicemi, které pak mají tendenci klesat k zemi. Cílem práce bylo vyhodnotit vliv ionizace vzduchu na vzdušnou prašnost ve vztahu ke změnám teploty a relativní vlhkosti vzduchu v porodně pro prasnice. Farma využívala stelivové ustájení v kotcích. Prasnice byly krmeny vlhčenou směsí. Pomocí dataloggeru byla měřena teplota [°C] a relativní vlhkost [%] vzduchu. Hodnoty byly zaznamenávány v hodinovém intervalu. Rychlost proudění [m.s-1] stájového vzduchu a katahodnota [mcal.cm-2.s-1] byly měřeny v období klidu. Vzdušná prašnost stájového vzduchu byla měřena ve výšce ležící prasnice v obdobích klidu, aktivity a po aktivitě. Data koncentrace prachových částic byla zaznamenávána v intervalu 10 sekund. Délka měření za každé období byla stanovena na 8 minut. Nastavení velikosti prachových částic nebylo specifikováno. Ve vybraných dnech byla aplikována ionizace vzduchu. Při vysoké teplotě a nízké relativní vlhkosti docházelo k vazbě iontů na prachové částice. Při nízké teplotě, vysoké relativní vlhkosti a snížené intenzitě výměny stájového vzduchu neměla ionizace účinek na prašnost, protože prach sedimentoval v důsledku vysoké relativní vlhkosti vzduchu.
The influence of the ionization on the air dustiness in the farrowing house
Keywords: vzdušná prašnost; ionizace vzduchu; relativní vzdušná vlhkost; porodna pro prasnice; air dustiness; air ionization; relative air humidity; farrowing house for sows