Výskyt reprodukcí cizí a vlastní řeči v běžné komunikaci a mluvenostní prostředky v nich užívané - Kovaříková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce si klade za cíl zmapovat výskyt reprodukcí cizí a vlastní řeči v běžné komunikaci a zaměřit se na mluvenostní prostředky v nich užívané. Po první části, která se bude zabývat studiem této problematiky v rovině teoretické, se přikročí k analytické. Vše bude završeno přemítáním nad výsledky výzkumu a jejich dopadem. Materiál, z něhož práce vychází, je tvořen monology i dialogy 65 osob různého věku, pohlaví i společenského zařazení. Podle zmíněných hledisek je také roztříděn a rozebrán v souvislosti s reprodukcemi a s mluvenostními prostředky všech vrstev prostěsdělovacího stylu. Veškerý materiál není starší dvou let a je pomocí nahrávacího zařízení zachován v mluvené a následně také v psané formě.
Presence of reproductions of foreign and own speech in usual communication and used characteristic features of spokenness
Keywords: prostěsdělovací styl; kompozice; hláskosloví; tvarosloví; syntax; lexikum; reprodukce řeči; simply informing style; compositional; phone word; form word; syntactical and lexical standpoint; characteristic features of spokenness